Gastronomia

W ostatnich latach niczym grzyby po deszczu wzrosły w Salonikach dziesiątki interesujących lokali, świadczących najlepiej o powiększającej się zamożności miasta. Nic nie może już usprawiedliwić korzystania z barów szybko obsługowych, które na pierwszy rzut oka wydają się dominować w centrum. Większość wymienio­nych poniżej lokali, podzielonych według dzielnic i cen posiłku dla jednej osoby, znajduje się na tyle blisko Platia Aristotelou, że można Aristotelous dojść do nich na piechotę. W przypadku bardziej odległych restauracji podano informacje o dojeździe (autobusem lub łodzią). W Salonikach wakacje letnie zaczynają się nieco wcześniej niż w Atenach, w związku z czym informacja „zamknięte latem” oznacza zwykle okres od pol. lipca do połowy sierpnia.

Wschodnie przedmieścia

Wymienione poniżej lokale nastawione są na obsługę głównie zamożnych mieszkań­ców „lepszej” części miasta, jedzenie jest więc elegantsze i z zasady kosztuje powyżej 1500 dr od osoby.

Krikelas, Ethnikis Andistasis 32, w dzielnicy Byzandio, przy drodze na lotnisko. Lokal trochę na pokaz, ale szef kuchni to jeden z największych fachowców w Grecji, z niemal pięćdziesięciolet­nim doświadczeniem. Bogate menu.

Ta Pringiponissia, Kritis 60, koło Ikosipende Martiou, 600 m za Muzeum Folkloru. Wyborne dania kuchni greckiej z Konstantynopola; piętrowy lokal; jedzenie wybiera się z tac z gorącymi i zimnymi meze. Zamkn. w nd.

Dheka Vimata stin Ammo, Fleming 16, również w pobliżu Muzeum Folkloru. Jedna z lepszych tawern z bouzouki (buzuki). Zamkn. w pn. i przez całe lato.

Ble Parathira, za boiskiem piłkarskim Irakli, niedaleko uniwersytetu. Tawerna z rembetiką czynna przeć cały rok z wyj. wt.

Roma Pizza, Nikiforou Plastira 21, Harilaou. W mieście czynnych jest kilka restauracji tej popularnej sieci, wszystkie raczej poza centrum; z niewiadomych powodów ta akurat jest najlepsza. Harilaou to przedmieście oddalone o ok. 3 km na północny wschód od Białej Wieży; najlepiej wybrać się tam taksówką.

Batis, Platia Eleftherias 22, Nea Krini. Widoki morza i grillowane ośmiornice; również inne dania z ryb. Dojazd autobusem # 5, latem także specjalne rejsy łodzią z przystani. Archipelagos, Kanari 1, Nea Krini. Nieco elegantsza restauracja z owocami morza. La Pignatta, Kerasoundos 2, Kalamaria. Drogie, ale wyborne dania kuchni włoskiej; zamkn. w nd. Kalamaria to następna dzielnica za Nea Krini; ten sam autobus i łódź.

Śniadania i desery

Caf Rafaelo, róg Mitropoleos i Komninon. Jedna z najlepszych bougatsa przy Komninion, zapraszająca na kawę, soki owocowe i rogaliki; idzie się z Modiano w stronę morza.

Corner, Ethnikis Aminis 6, koło Białej Wieży. Nie tylko wyborne desery, ale też pizza, kanapki, piwo z beczki i niezły bar; stoliki pod dachem i na zewnątrz. Prawdziwa hybryda kalifornijskiego bistro z londyńskim pubem. Ceny zupełnie rozsądne.

Andonis Armenakis Boutimata, Egnatias 144; Venizelou 10. Kiosk z ciastkami na wagę; jeden z najlepszych w Grecji. To Kaimaki, róg Paliou Patron Yermanou i Tsimiski. Świetne lody i nic poza tym.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.