Śniadania

Większości ateńczyków na śniadanie wystarcza naparstek kawy; ze zjedzeniem czegoś solidniejszego o tej porze dnia mogą być kłopoty; trzeba szukać jakiejś piekarni, sklepu z jogurtem lub sprzedawcy owoców.

Na największe sukcesy można liczyć w rejonie Veikou i Koukaki, albowiem przy Veikou 45 mieści się piekarnia Tsatsos; druga czynna jest pod numerem 75, kolejna przy zamkniętej dla samochodów Olimbiou, zaraz obok Platia Koukaki; wszystkie oferują znakomity chleb pełnoziarnisty i produkty mleczne. Jeśli w sprzedaży zabrakło akurat jogurtu czy budyniu, można je dostać bez problemu w sąsiedztwie.

O turystach pamięta się też w okolicach Plaki. Jajka na bekonie i sok owocowy najtaniej zamówić można przy Nikis 26 (£3), oraz przy Kidathineon 39, dosłownie parę metrów od Adrianou (F3), lub przy Kidathineon 10, niedaleko rogu Moni Asteriou (£3).

W rejonie Omonii znajduje się wspaniała zabytkowa kafeteria Bretannia (na rogu Athinas, D2), otwarta 20 godzin dziennie, serwująca wyborne rizógalo (budyń ryżowy z cynamonem).

Jedne z najlepszych loukoumades (rodzaj gorących pączków w syropie) kupić można na straganie koło rogu Panepistimiou i Ippokratous. Można też próbować szczęścia w którymś z lokali opisanych i proponowanych poniżej w rozdziale „Herbaciarnie i kawiarnie”.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.